Weerbaar Water

Zien, Doen en Beleven

Welkom op onze website

 

 

Klik hier voor de fotowedstrijd 
Een leuk presentje met Sinterklaas of Kerst ? 
Onze tip: het nieuwe boek "de Waterlinie in het Vechtplassen gebied" 

Op 96 pagina’s met 124 prachtige illustraties beschrijft specialist en plaatsgenoot Douwe Koen de bijzondere geschiedenis van dit historisch militair erfgoed. Een geschiedenis die ook vandaag nog zichtbaar is in ons landschap. Van de 85 km Waterlinie ligt 28 km in onze gemeente. Het is inmiddels een prachtige keten van natuurgebieden en een tastbare oase van rust tussen de grote steden.

Het boek is te koop bij onderstaande boekhandels: 

  • Boekhandel Bruna in Maarssen  
  • Boekhandel Marinus van Kralingen in Breukelen. 

 

Het boek is ook te koop bij de Historische Kringen binnen Stichtse Vecht. Voor leden is het beschikbaar à € 8,-- per stuk. 
Voor niet-leden is de prijs € 9,95 per stuk.  U kunt natuurlijk altijd lid worden van één de Kringen en dan het boek aanschaffen tegen ledenprijs. 


Onderstaand de contractadressen; 
moment en locatie van afhalen wordt ná de bestelling afgesproken.

HK MAARSSEN:  Secretaris@historischekringmaarssen.nl

HK BREUKELEN Secretariaat@historischekringbreukelen.nl

HK LOENEN : m-c-bootsma@hetnet.nl

Eventuele verzendkosten komen voor rekening van degene die de bestelling doet. De Nieuwe Hollandse Waterlinie in de gemeente Stichtse Vecht 

Het is uniek, het is prachtig en het moet behouden blijven. De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een heel bijzonder historisch militair erfgoed én inmiddels ook een schitterend aaneengesloten natuurgebied. Door middel van het project Weerbaar Water willen de historische kringen van Stichtse Vecht de kandidatuur voor de Unesco werelderfgoedlijst van de linie ondersteunen én de inwoners van Stichtse Vecht laten genieten én kennis nemen van dit erfgoed dicht bij huis. 


Wat is een Waterlinie?
Dat is een flink stuk aaneengesloten land dat zo’n 50 cm onder water gezet kan worden (inundatie) waardoor het onbegaanbaar wordt voor een oprukkend leger, zeker met zijn zware kanonnen. Het water is bovendien te ondiep om te kunnen bevaren. De zwakkere punten in zo’n linie worden extra bewaakt door forten en andere versterkingen. Sinds de uitvinding van het vliegtuig heeft een waterlinie bijna geen nut meer. 


Hieronder kunt u kiezen welke informatie u wilt zien: 

ZIEN = beeldmateriaal (foto's, filmpjes en verhalen) 

DOEN en BELEVEN = Informatie over actuele en komende activiteiten en over de historie van de Linie(s).  

ARCHIEF = activiteiten die gedaan zijn en "oud nieuws"

 

 

 Kaartje van de waterlinie in Stichtse Vecht